Witam , tak naprawdę powinno się brać pod uwagę ilość tkanki tłuszczowej, jaką ma dana osoba. Zapotrzebowanie kogoś, kto waży 90 kilogramów i posiada 9% tkanki tłuszczowej, będzie inne niż zapotrzebowanie kogoś, kto waży 90 kilogramów przy 20% tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak dlatego, że sucha masa ciała jest znacznie bardziej aktywna [...]
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Cześć! Na samym początku oblicz ile tak naprawdę Twój organizm potrzebuje aby redukować. Tutaj możesz znaleźć wzór do obliczenia zapotrzebowania ->http://www.sfd.pl/-t276436.html Pamiętaj o odpowiednim podziale na makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Patrząc na Twoje zdjęcia sądzę, że jeszcze z 4 - 8 tygodni powinnaś być na redukcji. Zacznij od wyliczenia kaloryczności: http://www.sfd.pl/-t276436.html Na redukcji zachęcam do rozpoczęcia od odjęcia 200-300 kcal. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na [...]
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Cześć! Najlepiej by było obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne jakie masz na obecnej wadze. Wylicz tak zwane zero kaloryczne, wzór znajdziesz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html. Wejdź na tą ilość kalorii na 2 tygodnie. A następnie możesz spokojnie dodawać kalorii. Dodawaj po 200-300, w momencie gdy masz zastój.
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Wszystko jak zawsze zależy od indywidualnego przypadku, od danej osoby. Od tego jak dana osoba wygląda, jak jest doświadczona, jaki ma cel treningowy, staż również jest istotny. Następnie ważne jak wygląda jej dieta, sposób rozbicia posiłków, jakość pokarmów. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, po co jest potrzebne organizmowi jest białko, [...]
Cześć! Najlepiej rozpocząć od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie energatyczne, warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić [...]
Witam , proponuje ułożyć dietę zbilansowaną. Dieta zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj [...]
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Witam , znaczna część trenujących na siłowni osób zwraca jedynie uwagę na to, by zapewnić jak największą podaż białka, uznając ten składnik za kluczowy dla rozwoju muskulatury. Tymczasem zarówno dla zachowania zdrowia, jak i prawidłowego utrzymania zadowalającego progresu na treningach i konsekwentnej poprawy kompozycji sylwetki ważna jest także [...]
Białko tak nie działa. Jest to jak sama nazwa wskazuje coś co uzupełnia nasze niedobory. Jeżeli dostarczasz odpowiednią podaż białka, dodatkowe jest ci niepotrzebne. Na zbudowanie większej ilości mięśni potrzebna jest po prostu większa podaż białka w okolicach 2g/kg masy ciała Nie da się zbudować większej ilości mięśni bez dodatkowej masy w [...]
tu jest to co niektorzy z nas lubia najbardziej - slodycze!!! http://www.odchudzanie.org.pl/odchudzanie/Kalorie9.asp slowniczek http://akson.sgh.waw.pl/~jjurcz/silownia/tabele.htm Dalszy ciag tematu Wymogi diety - od poniedziałku do piątku. Sentencja "pracuj inteligentie, nie ciężej" zdobywa większego znaczenia niż podczas [...]
E410 Mączka chleba świętojańskiego (wg terminologii z Zarządzenia MZiOS). Wyciąg z nasion "chleba św. Jana" (Ceratonia siliqua L.), rośliny występującej w rejonie Morza Śródziemnego.Inne nazwy to Carob, Carubin, Arobon. Należy do grupy pektyn, jest polisacharydem, w któreym 16-20 % to galaktoza, a 80-84% mannoza (por. pdobieństwo do [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
Pochodzenie Jest to właściwie intuicyjne, że wielkie przedtreningowe posiłki pomogą nam w wydajności, a więc nie jest to wcale zaskakujące, że ludzie mają wątpliwości odnośnie treningu na pusty żołądek. 10. Mit: „Jedz śniadanie jak król, lunch jak królowa, a kolację jak nędzarz.“ Prawda Łączy się z tym również opinia, że powinieneś zmniejszyć [...]
Apokalipsa: "to bardziej nadaje sie do działu TRENING; jaki jest dokladniej cel, twoja sytuacja, że tak powiem; czemu wybrales taki właśnie model?" Mój cel jest zrzucenie tłuszczu, przy zachowaniu w jak największym stopniu mięśnia. Obecnie przy wzroście 182 ważę 85 kg, wyciskam 112 kg, podciągam się 16 razy, w martwych i przysiadach nie [...]
cześć pytanie o białko, czy naprawdę my ćwiczący musimy sobie stawiać przelicznik 2 gr/kg masy ciała? ważę ok. 100kg. (z czego fatu będzie napewno z 10-15 za dużo) staram się utrzymnywać dietę redukcyjną, wypisuję kalorie z tabeli i za c***a nie mogę odnaleźć w pokarmach 200 gr białka na dzień bez jednoczesnego pakowania zbyt wielu węgli. [...]